HEYKELLERLE DOLU BİR SERÜVEN: MAKEDONYA
- berfinozelsel
- 15 Tem 2024
- 5 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2024
MAKEDONYA GEZİ REHBERİ
Kuzey Makedonya; resmi adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, 5 asırdan daha fazla bir süre Osmanlı hakimiyetinde kalan vizesiz bir Balkan ülkesi. Türkiye ile arasında 1 saat fark bulunuyor.
Vardar nehri ülkenin başkenti olan Üsküp ( Skopje) şehrinin tam ortasından geçip, şehri kültürel ve mimari anlamdada ikiye ayırmış. Nehrin kuzeyi 'Eski Şehir', diğer tarafı ise 'Yeni Şehir' olarak adlandırılıyor. Eski şehir tarafında müslüman halk nüfusu fazla, bu bölge etnik ve geleneksel bir havaya sahipken, Yeni şehir Makedon halkın yaşadığı, daha avrupai mimari ve heykellerle donatılmış.
Üsküp; Makedonya'nın en büyük şehri ve bu şehir 'Heykeller Şehri' olarak adlandırılıyor. Şizler de gezerken saymaya çalışacaksınız ama sayamayacağınız kadar çok heykel var 🙂 . Hatta bununla ilgili; Makedonya'nın nüfusunun % 10'unu heykeller oluşturuyor şeklinde bir espiri de varmış.
Üsküp kesinlikle gecesi gündüzünden daha güzel olan bir şehir. Şehir, gece olunca bambaşka bir görünüm alıyor; heykeller, köprüler aydınlatmalarıyla ışıl ışıl oluyor.
Bizim Balkan Turumuzun 2. ülkesiydi. Sofya'dan sonra Üsküp'e ulaştık. Makedonya için iki günümüzü ayırdık, bir gece konakladıktan sonra Kosova'ya doğru devam ettik.
Üsküp de görülecek noktaları ,oyalanmadan, gezmek için bir gün ayırmanız yeterli tabi Matka kanyonuna gitmeyecekseniz. Matka kanyonunda gitmeyi düşünüyorsanız, ki bizce buraya kadar gelmişken kartpostal gibi bu kanyonu görmelisiniz, en az bir gün daha eklemeniz gerekiyor.
Balkan ülkeleri içinde en uygun fiyatlı ülke diyebilirim, yeme-içme genel olarak ucuz ve konaklama içinde uygun ücret ödedik.
GEZİ REHBERİ: MAKEDONYA

Tarihçesi
Makedonya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan ve tarihi zenginliğiyle öne çıkan bir ülkedir. Başkenti Üsküp'tür. Makedonya'nın resmi dili Makedoncadır ve para birimi olarak Makedon Dinarı kullanılmaktadır. Nüfus 2 milyon civarındadır ve Ülkenin etnik yapısı çeşitlilik gösterir ve halkın çoğunluğu Makedonlardan oluşur. Ülkede Ortodoks Hristiyanlık ve İslam yaygın olan dinler arasındadır.
Üsküp, 1392 yılında Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra Üsküp adını almış. 1913 Yılında Balkan savaşlarına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Daha sonra Sırpların hakimiyetine girmiş ve 2. Dünya Savaşı sonrasında Üsküp, Yugoslavya yönetimi altındaki “Özerk Makedonya Cumhuriyeti”nin başkenti olmuş. 1991 yılında bağımsızlığını ilan edip, ülkenin mevcut yüzünü değiştirmeye başlamışlar. Ülkeyi kalkındırmak, Avrupa başkenti havasını kazandırmak için ''Üsküp-2014 '' projesi ile mimari anlamda değişiklikler yapılmış ve ülke heykellerle donatılmış. Bu proje ile şehire daha güçlü yeni bir görünüm kazandırmak ve turizimin canlanmasını amaçlamışlar.

Gezilecek Yerler
Üsküp şehrin de görmeniz gereken yerler '' Üsküp de Gezilecek Yerler '' yazısında daha detaylı bir şekilde anlatılıyor inceleyebilirsiniz.
Şehir Vardar nehri ile Eski ve Yeni şehir olmak üzere mimari dokusu tamamen farklı iki bölgeye ayrılıyor. Gezi rotanızı oluşturmadan önce , Şehri kafanızda 4 bölgeye ayırabilirsiniz . Taş köprünün kuzeyi yani Eski şehir denen bölgeyi Çarşı bölgesi olarak , taş köprünün güneyinde kalan bölgeyi ise Şehir merkezi, Debar Maalo ve Karposh bölgesi olarak 4 bölge şeklinde sınıflandırdığımızda daha rahat gezeceksiniz.
Şehir merkezi ; Makedon Kapısından geçtikten sonra Makedon meydanına kadar olan bölgeler , görülecek çogu nokta buralarda. Debar Maalo bölgesi; Makedon meydanını geçtikten sonra devam eden şehrin bar ve restoranlarının bulunduğu bölge. Karposh bölgesi ise Vardar nehri kıyısında şehrin gürültüsünden uzak olan bölge.
Şehir gezinize Çarşı bölgesinden başlayabilirsiniz. Yürüyerek Eski Çarşıda görülecek noktaları gezdikten sonra Taş Köprüye gelip , Büyük İskender heykelinin etrafını , Makedon meydanını dolaşarak şehir merkezini de bitirmiş olacaksınız.

Üsküp’te Gezilecek Yerler Listesi
Üsküp Eski Çarşı
Taşköprü
Üsküp Sanat Köprüsü
Çifte Hamam
Makedonya Meydanı
Alexander the Great
Makedonya Kapısı
Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi
Makedonija caddesi
Rahibe Teresa Evi
Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi
Makedonsko Selo Makedonya Köyü
Üsküp Kalesi
Milenyum Hacı
Üsküp Şehir Parkı
Bohemian Street
İsa’nın Yükselişi Kilisesi
Matka Kanyonu
Matka Kanyonu
Üsküp’ten 25 kilometre uzaklıkta bulunan Treska ve Vardar Nehirleri arasında Matka Kanyonu yer almaktadır. Makedonya’nın en popüler turistik noktası olan Matka Kanyonu, birden fazla yeraltı su mağarasının bulunduğu doğa harikalarından biri.
Kayaların arasında saklanmış gizli bir cenneti andıran Matko Kanyonu, hem muhteşem su altı mağaralarına ev sahipliği yapıyor hem de doğa sporlarıyla ilgilenenlere sayısız olanak sunuyor.
Vodno Dağı Seyir Tepesi
Üsküp’ü izleyebileceğiniz en yüksek noktalardan biri Vodno Dağı’dır. Deniz seviyesinden 1.066 metre yükseklikte olan bu zirve ormanlık alanları ve birkaç izleme noktasını içinde barındırıyor.
Vrelo Mağarası
Dünyanın en iyi 77 doğal alanından biri olarak kabul edilen Vrelo Mağarası, Treska Nehri’nin sağ tarafından girişi bulunan dünyanın en derin sualtı mağarası olarak bilinmektedir.
Tumba Madzhari
Üsküp’te yapılan otoyol kazıları esnasında keşfedilen Neolitik yerleşim yeri, şehirde M.Ö 6000 ve 4300 yılları arasındaki yaşamın izlerini taşıyor. Deneme kazıları esnasında tesadüfen bulunan yerleşim yeri sonrasında yeniden inşa edilerek, zaman içerisinde değişen yerleşim algısını gözler önüne seriyor.








Heykeller Şehrinden bazı manzaralar 😊 Daha fazla heykel fotografları için instagrama beklerim.
Ne Yemeliyiz?
Makedon mutfağı, et, peynir ve sebzelerin bolca kullanıldığı zengin bir mutfaktır. Denemek için tavče gravče (fasulye yemeği), ajvar (biber ezmesi), pita (çeşitli börek çeşitleri) ve tavuk sote gibi lezzetleri tadabilirsiniz.
Makedonya da 'Destan' restoran her blogda övülen köftesi meşhur restoran, tabi bizde denemek için listemize yazmıştık ancak bir şeyi atladık , gezimiz tam Ramazan ayına denk geldi ve oruç nedeniyle herkes rezervasyon yaptırmıştı bu kadar meşhur bir restoranda tabiki yer bulamadık , biz burayı deneyemedik ama siz deneyin 😊 Eski çarşıda bir çok köfteci daha var onlarda gayet lezzetliydi, fiyatları uygun. Balkanlarda köfte ' kebab' veya 'Cevabi' olarak geçiyor 8-10 adet köfte bir porsiyonda geliyor ve bir porsiyonu gayet doyurucu.
Eski Çarşı bölgesinde 'Perora Local' ve 'Eski Kasaba Börekçisi' kahvaltı için bu börekçileri deneyin . Üskip de simit börek denilen bir börek var burada meşhurmuş ekmek arası lahmöacun gibi bişey 😊 tabiki aşırı kalorili ama meşhur olduğu için denedik , ve tadı güzeldi bizce bir tane alıp deneyebilirsiniz , içindeki sade börek özel yapıldığı için tadı lezzetliymiş bunu Eski Kasaba Börekçisinde bulacaksınız, kasada duran çocuk Türkçe biliyor :D
Trileçe , güveçte kurufasülye yi de mutlaka denemelisiniz.“tres leches” yani “3 süt” anlamına gelen bu bol sütlü kekin anavatanı Meksika ama okyanuslar aşıp da ülkemize gelmeden önce uğradığı son nokta da Balkanlar. Kimi kaynak Arnavut kimi kaynak genel olarak Balkan tatlısı diyor ama en nihayetinde Makedonya da bu tatlıyı yiyebileceğiniz en iyi yerlerden. Üsküp’te ne yapıp edip bir yemeğinizin finalini trileçe ile yapın. Krem Karamele çok benzeyen Kaymaçina diğer bir yöresel lezzet.
'Burger Slut'' geleneksel yemek kültüründen uzaklaşmak isterseniz burayı deneyin .
Coffee Factory 'Rahibe Teresa' evinin hemen karşısında 'Makedonija' caddesinde büyük bir kafe oturup dinlenebileceğiniz kahvenizi veya koktailinizi içebileceğiniz bir mekan koktailler kahveden daha ucuzdu.
Yemek kültürleri bize çok yabancı değil , aç kalacağınız bir ülke değil 🙂

Nerede Konaklamalıyım?
Makedonya'da konaklama seçenekleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Üsküp, Ohri, Manastır ve Bitola gibi şehirlerde oteller, pansiyonlar ve butik konaklama seçenekleri bulabilirsiniz.
Üsküp de konaklamak için yeni şehir bçlgesini tercih etmenizi öneririm. Bizim kaldığımız airbnb evi flatiron binasındaydı ve çok iyiydi, otoparkı mevcuttu link:
Nasıl Gidilir? Ulaşım
Makedonya'ya Türkiye'den ve Avrupa'nın çeşitli noktalarından uçakla veya otobüsle ulaşabilirsiniz.
Üsküp şehir merkezi ve havalimanıyla arasında 20 km mesafe var. Büyük İskender havalimanında taksilerle veya Vardar Ekspres otobüslerini kullanabişlrsiniz.
Biz araçla Üsküp'e ulaştıktan sonra açıkçası şehir içinde gezerken hiç arabamızı kullanmadık , eve yerleşirken arabamızı otoparka bıraktık ve Matka kanyonu haricinde diğer bütün noktaları yürüyerek gezdik. Şehir zaten dümdüz yollardan oluştuğu için yürümek güvenli ve rahat. Diğer Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan metro ve tramvay ağları burada yoki o sebeple kullanmak isterseniz otobüs veya taksi kullanmanız gerekecek.
Global Taxi Skopje, Skopje Tourist, Skopje Smart Guide faydalanabileceğiniz bazı uygulamalar.
Ne Zaman Gidilmeli?
Makedonya'yı ziyaret etmek için en uygun zamanlar ilkbahar (Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Ekim) aylarıdır. Bu dönemlerde hava şartları daha uygun ve turist yoğunluğu daha azdır. Biz Nisan ayında gezimizi gerçekleştirdi ve hava ince ceketle gezilecek kadar güzeldi.
Makedonya, Türkiye vatandaşlarından 90 güne kadar kalışlarda vize istemiyor. Üsküp’e İstanbul’dan Pegasus ve Türk Hava Yolları ile her gün direkt uçuşlar var.
Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler
Üsküp Merkezi: Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Alexander Büstü, Kale ve Taş Köprü gibi tarihi ve kültürel öneme sahip noktaları ziyaret edin.
Ohri Gölü ve Ohri Şehri: UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ohri Gölü ve şehri, tarihi kiliselerini ve manzaralarını görün.
Bitola: Antik çağdan kalma Moğola şehri, tarihi binaları ve anıtlarıyla bilinir.
Tetovo: Renkli Osmanlı dönemi camileriyle ünlü bir şehirdir.
Kaleler ve Antik Yerler: Makedonya'nın çeşitli bölgelerinde bulunan antik kaleleri ve yerleşim yerlerini ziyaret edin.
Geleneksel El Sanatları: Makedonya'da yapılan geleneksel el sanatlarını keşfedin ve hediyelik eşyalar satın alın.
Comentários